Beşar Esad yönetiminin Pazar günü düşmesinden beri, yakınlarından haber almayı uman Suriyeli siviller ülkenin en gizli ve en kötü şöhretli hapishanesi Saydnaya’ya akın ediyor.
Beşar Esad yönetiminin Pazar günü düşmesinden beri, yakınlarından haber almayı uman Suriyeli siviller ülkenin en gizli ve en kötü şöhretli hapishanesi Saydnaya’ya akın ediyor.
Hapishanede doğan ve ilk kez güneş ışığını gören çocuklar ve idamlarından saatler önce kurtarılan tutuklular, “insan mezbahaları” olarak bilinen dehşet mekanlarından kurtarıldı.
Muhalif güçlerin Suriye’nin başkenti Şam’ı ele geçirmesi ve Esad rejiminin çökmesiyle, yıllarca insan mezbahaları olan hapishanelerde unutulmuş yüzlerce kişi serbest bırakıldı.
Rejimin insan hakları ihlallerinin merkezi olan Sednaya Hapishanesi’nden ve benzeri insan işkence merkezlerinden bazen dehşet verici, bazen umut verici görüntüler sosyal medyada ve Arap medyasında dolaştırıldı.
“İnsan mezbahası” olarak bilinen bu hapishane, binlerce siyasi tutuklunun ve rejim muhalifinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı toplu infazlarıyla ünlü bir dehşet yeriydi.
ÇOCUK İLK KEZ GÜNEŞİ GÖRDÜ
Bir videoda, tutuklular muhalif üyelerin “Tebrikler, özgürsün” sloganlarıyla özgürlüklerini kutladılar.
Başka bir videoda, kadınlar ve çocuklar küçük hücrelerin zeminine serilmiş giysiler üzerinde uyurken görüldü.
Bazı köşelerde dışkı izleri görüldü.
Kurtarılan kadınlar birbirlerine sarıldılar. Al Jazeera’ya göre, Sednaya’dan kurtarılan bir çocuk hapishanede doğmuştu ve hiç dış dünyayı görmemişti.
Hapishanede doğan bir çocuk ilk kez güneş ışığını gördü. Bunun gibi birçok video sosyal medyada paylaşıldı.
Bazı tutuklular idamlarından saatler önce kurtarıldıklarını söyledi.
Bir tutuklu, “On yıldır hapisteyim” diye sorduğunda, muhalif bir asker “Rejim düştü” diye yanıtladı.
Bu haberi duyan eski tutuklunun kahkahası muhalefetin sembolü haline geldi.
Serbest bırakılanlar arasında, Beşşar’ın babası Hafez Esad döneminde Hama’yı bombalamayı reddeden eski bir pilot olan Ragheed al-Tatari de vardı.
40 YIL SONRA AİLESİNİ GÖRDÜ
Tatari, Sednaya, Suweida ve Tartus dahil olmak üzere çeşitli hapishanelerde 40 yıldan fazla tutulmuştu ve hiç yargılanmamıştı. Tutsak pilot, yıllar sonra ilk kez ailesiyle bir araya geldi.
İnsan hakları gruplarına göre, Mart 2011 ile Ağustos 2024 arasında rejim hapishanelerinde 136.614 kişi tutuldu. Bu sayıya 3.698 çocuk ve 8.504 kadın dahil.
0 Comments