Üst solunum yolu enfeksiyonlarından kurtulanlarda sessizce ilerleyen kalp gribi tehlikesi! Göğüs ağrısıyla hastaneye başvuran genç bir kişiye kalp gribi teşhisi konuldu. Uzmanlar uyarıyor: Genç ölümlerin arkasında bu hastalık olabilir.
Boğaz ağrısı, halsizlik, nefes darlığı ve halsizlik gibi genel belirtilerle üst solunum yolu problemi yaşayanlar bir süre sonra kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi belirtilerle hastanelere başvuruyor.
Bu vakaların çoğu son yıllarda sıklıkla görülen kalp gribi tanısı alıyor.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaya, kalp gribinin üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra gelişen kalp kası iltihabı olduğunu söyledi.
Covid-19 vakalarından sonra kalp gribinin tanı ve takibinde artış gözlemlediklerini belirten Kaya, hastaların çoğunun solunum yolu enfeksiyonlarından sonra belirli şikayetlerle kliniklere başvurduğunu belirtti.
Hastaların solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Kaya, “Hastalar 10-15 günlük bir süreden sonra göğüs ağrısı, yanma, baskı, nefes darlığı, özellikle sırt üstü yatınca artan basınç ve keskin göğüs ağrısı, çarpıntı şikayetiyle geliyorlar.
Bu durumu her yaş grubunda, özellikle genç erkeklerde görüyoruz ancak 20-50 yaş arası erkeklerde daha sık görüyoruz.” Tanı konulduktan sonra öncelikle istirahat, ardından destekleyici tedavi önerdiklerinin altını çizen Kaya, kişinin kalp fonksiyonları azalırsa kalp ritmini düzenlemek için ilaç uyguladıklarını söyledi.
Prof. Dr. Kaya, “Genç yaşta ölümler son dönemde gündemimizde. Elbette bunların çoğunun kalp krizi olduğunu düşünüyoruz. Ancak bunların bir kısmının miyokardit (kalp gribi) kaynaklı olabileceğini de düşünüyoruz.
Burada hastalarımızın yüzde 70-80’i çok fazla şikayeti olmadan kendiliğinden iyileşirken, yüzde 20-25’i bize başvuruyor. Nadir durumlarda kalp yetmezliği ve ciddi ritim bozuklukları sonucu ölüm gerçekleşebiliyor.” dedi.
Kalp gribi teşhisi konulan kişi sayısı yaklaşık 2 milyona ulaştı:
Dünya çapında yapılan bir araştırmaya göre geçen yıl yaklaşık 2 milyon kişiye kalp gribi teşhisi konduğunu belirten Kaya, 1.500 kişi üzerinde yapılan otopsiler sonucunda tüm vakaların sadece yüzde 1’inin kalp gribi nedeniyle öldüğünün belirlendiğini söyledi.
Prof. Dr. Kaya, özellikle solunum yolu enfeksiyonlarından sonra bu tür şikayetleri olan hastalara kardiyoloji tetkikleri önerdiklerini vurgulayarak, “Miyokardit teşhisi konulan ve bu tanı ile takip edilen kişilere tavsiyem bağışıklık sistemlerini güçlü tutmaları.
Sigara ve alkol gibi sağlığa zararlı etkenlerden uzak durmalı ve daha sonraki üst solunum yolu enfeksiyonlarında kendilerini dinlemeliler… Bu şikayetlerle tekrar kalp gribi geçirebilecek olanların doktora görünmelerini öneriyorum.
Bu da grip gibi tekrarlayabilir. Miyokarditli hastaların yüzde 15 ila 30’unda tekrar kalp gribi görülebilir.” uyarısında bulundu. Kalp ağrısı şikayetiyle kliniğe başvuran 19 yaşındaki Arın Kıraç’ın, kendisini uykudan uyandıran ve bir saat süren göğüs ağrısı şikayetiyle kendilerine geldiğini kaydeden Kaya, yapılan tetkiklerde kalp kası enzimlerinde artış tespit ettiklerini belirtti.
Prof. Dr. Kaya, Kıraç’ı 2-3 gün serviste takip ettiklerini, kalp ultrasonu, elektrokardiyografi (EKG) ve MR çektirdiklerini, hastanın iyileşme sürecinin ardından normal hayatına döndüğünü söyledi.
0 Comments