Fransa'nın Esad Hakkındaki Tutuklama Kararına Tepkiler

 Son zamanlarda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın tutuklanması için Fransız hukuk sistemi tarafından çıkarılan tutuklama emri konusunda, Avrupa ve Fransız sosyal platformlarında çeşitli tepkiler ve yorumlar olmuştur. Bu tepkiler arasında yargının bu tür tutuklama kararı çıkarma hakkının bulunmadığı yönündeki talepler de yer aldı.



Fransız yargısı, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı 2013 yazında Suriye'de düzenlenen kimyasal saldırılar nedeniyle insanlığa karşı suçlara ortaklık etmekle suçlayarak hakkında uluslararası tutuklama emri çıkardı.

21 Ağustos 2013'te Doğu Guta ve Şam yakınlarındaki Muadamiyet el Şam'ı hedef alan ve binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan sarin gazı saldırılarıyla ilgili insanlığa karşı suçlara ve savaş suçlarına ortaklık nedeniyle dört tutuklama emri çıkarıldı.

2013 yılında Şam'ın banliyölerinde kimyasal saldırıyı kimin yaptığını gösteren açık ve belgeli bir delil bulunmadığı savunularak karara itiraz dilekçeleri sunuldu.

En dikkate değer gelişme, bir grup savcının Fransız yargısına tutuklama emrinin güvenilirliğini ve hukuka uygunluğunu doğrulamasını talep eden bir talepte bulunmasıydı.

Fransa'nın ya da başka bir ülkenin bu tür kararları verme hakkına sahip olup olmadığı konusundaki tartışmaların ortasında, Fransa ve Avusturya'daki muhabirlerimiz kamuoyunu ölçmek amacıyla vatandaşlar ve turistlerle röportajlar gerçekleştirdi.

Post a Comment

0 Comments