Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, “Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz” dedi.
Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, “Harcamaları mümkün olduğu kadar kontrol edip kesintiler yapacağız.”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl düzenlemelerin çoğunun vergi artışlarıyla ilgili olduğunu, bu yıl harcamaları kontrol altına alıp mümkün olduğunca kısacaklarını belirtti.
Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen “Türkiye: Dalgalı Küresel Ekonomide İleriye Doğru” başlıklı etkinlikte konuştu.
Ülkedeki en büyük zorluğun yüksek enflasyon olduğunu yineleyen Şimşek, fiyat istikrarının sağlanması ve enflasyonun tek haneye düşürülmesinin öncelikli öncelikleri olduğunu söyledi.
Şimşek, mali disiplini sağlamanın bir diğer önemli hedef olduğunu, enflasyonla mücadele sürecinin kamu mali desteği gerektirdiğini belirtti.
Bakan Şimşek, rekabet gücünün ve verimliliğin artırılması, yatırım ortamının iyileştirilmesi, iklim değişikliğiyle mücadele, yeşil ve dijital dönüşüm gibi alanlarda kapsamlı yapısal reform programlarının bulunduğunu açıkladı.
Küresel borcun önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Şimşek, Türkiye’nin bu anlamda daha iyi durumda olduğunu ancak yurt içi fiyat istikrarının bir numaralı zorluk olduğunu kaydetti.
‘PARA POLİTİKASINDA NORMALLEŞME DEVAM EDİYOR’
Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zaferiyle gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ekonomi politikasında gidişatın düzeltilmesi gerektiğini belirten Şimşek, yeni ekonomi ekibinin oluşturulmasının ardından 3 yıllık kapsamlı bir programın hayata geçirildiğini belirtti.
Programın temel ayaklarından birinin para politikasının normalleşmesi olduğunu kaydeden Şimşek, para politikasında sadeleşme ve normalleşme sürecinin devam ettiğini belirtti.
Programın bir diğer bileşeninin de kamu mali disiplinini yeniden tesis etmek olduğuna işaret eden Şimşek, enflasyonun düşürülmesi konusunda Merkez Bankası’na daha fazla destek sağlamak için mali duruşu sıkılaştırmaları gerektiğini söyledi.
Şimşek, programın bir diğer bileşeninin yapısal reformlar olduğunu ve kaynakları daha verimli alanlara yönlendirmek istediklerini belirtti.
YATIRIMCI GÜVENİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
Sağlam politikalar ve yapısal reformların bir araya gelmesinin yatırımcıların güvenini yeniden kazanmalarına yardımcı olacağını vurgulayan Şimşek, “Geçtiğimiz yıl programın ömrü konusunda birçok soru işareti vardı. Ancak son birkaç gün içinde yatırımcılarla yaptığım görüşmelere dayanarak şunu söyleyebilirim: Artık bu soruların ortadan kalktığını söyleyebilirim. Sorular artık daha çok makro konularla ilgili.” “Bu konuyla alakalı” dedi.
Şimşek, “Uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığımızı düşünüyorum. Bu durum kredi risk priminde (CDS) ciddi düşüşe de yansıyor.”
Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyonun bu yıl yüzde 36, gelecek yıl yüzde 14 ve 2026’da tek haneli rakamlara düşmesinin beklendiğini hatırlatan Şimşek, “İddialı da olsa bu hedeflerin ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz çünkü parasal sıkılığımız var. Desteklenen bir politikamız var”Deprem harcamaları dışında uluslararası standartlara göre sıkı bir maliye politikamız da var. İlerleme var, sonuçları göstermek için zamana ihtiyacımız var” dedi.
‘HARCAMALARI KISITLAYACAĞIZ’
Şimşek, cari açığın azaldığını, bütçe açığının daralacağını ve para politikasının tam işlevsel hale geleceğini vurguladı.
Enflasyonda yaşanan sıkıntılara değinen Şimşek, başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan piyasalarda para politikası aktarım mekanizmasının istenildiği kadar etkin olmadığını düşündüğünü ve güçlendirilmesi için çalıştıklarını söyledi.
Şimşek, seçici kredi sıkılaştırmasıyla niceliksel sıkılaştırmaya gittiklerini belirterek, geleneksel sıkılaştırmanın da sınırları olduğunu açıkladı.
Finans tarafında geçen yıl düzenlemelerin çoğunun vergi artışlarıyla, yani gelirlerle ilgili olduğunu hatırlatan Şimşek, “Bu yıl harcamaları incelemeye başladık. Harcama kontrolüne, olası harcama kesintilerinin ne olabileceğine bakıyoruz.” harcamalarda verimli alanlara öncelik verilmesinin yanı sıra.”
Şimşek, isteğe bağlı olmayan harcamalar söz konusu olduğunda gelişmekte olan piyasaların çoğunun bütçelerinde genellikle sınırlı yer bulunduğunu açıkladı.
Harcamaların kontrol altına alınması beklentisinin bulunduğunu ifade eden Şimşek, “Bunu yapacağız, mümkün olduğu kadar harcamaları kontrol edip kesinti yapacağız.”
Parasal sıkılaştırma döngüsünün bitip bitmediğine ilişkin bir soruya Şimşek, “Bir maliye bakanının para politikası duruşu hakkında yorum yapması doğru olmaz. Bir ekonomist olarak elbette benim de görüşlerim var ama olmaz.” Bunu ifade etmek doğru olur.”
Moderatörün “Demek merkez bankasının bağımsızlığına saygı duyuyorsunuz” demesi üzerine Şimşek, “Kesinlikle” dedi.
0 Comments