İstanbul Planlama Ajansı (İPA) araştırmasına göre İstanbulluların yüzde 70,1 ise bayramı İstanbul’da geçirdiğini, kredi kartı kullananların yüzde 33,9’u ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti.
İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) araştırmasına göre İstanbulluların yüzde 70,1’i tatilini İstanbul’da geçirdiğini belirtirken, kredi kartı kullananların yüzde 33,9’u borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti.
İPA, İstanbulluların iç gündemini araştırdı. Araştırmaya göre İstanbulluların mart ayındaki gündemi 31 Mart yerel seçimleri ve ekonomik krizdi. Bin kişiyle yapılan telefon görüşmesinde katılımcıların yüzde 42,7’si 31 Mart yerel seçimlerinin konuşulduğunu, yüzde 32,5’i ekonomik sorunların, yüzde 2’si ise ailevi sorunların konuşulduğunu belirtti.
“EKONOMİK NEDENLERDEN DOLAYI İSTANBUL HALKI FESTİVALİ İSTANBUL’DA GEÇİRDİ”
Ankette katılımcıların yüzde 70,1’i tatilini genellikle İstanbul’da geçirdiğini belirtti. Tatilini genellikle İstanbul dışında geçiren katılımcıların yüzde 20,1’i bu tatilde ekonomik nedenlerle İstanbul’da bulunduğunu belirtti.
“YEREL SEÇİMLER DE TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİ”
Türkiye’nin Mart ayı gündemi 31 Mart yerel seçimleri ve ekonomik sorunlardı. Katılımcıların yüzde 67’si 31 Mart yerel seçimlerinin tartışıldığını belirtti. İkinci sırada yüzde 22,7 ile ekonomik sorunlar yer alırken, üçüncü sırada ise yüzde 4,1 ile İsrail’in Gazze’yi işgali yer aldı.
“YÜZDE 33,9’U KREDİ KARTININ ASGARİ TUTARINI ÖDEYEBİLİR”
Kredi kartı kullanıcılarının yüzde 48’i aylık kredi kartı borcunun tamamını ödeyebileceğini, yüzde 33,9’u ise borcun asgari tutarını ödeyebileceğini belirtti. Yüzde 5,4’ü asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir tutarı ödeyebileceğini belirtirken, yüzde 4,1’i asgari tutarın altında ödeyebileceğini belirtirken, yüzde 8,6’sı kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini belirtti.
Mart ayında katılımcıların yüzde 47,4’ü geçimini sağlayabildiğini belirtti. Mart ayında katılımcıların yüzde 17,9’u bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 13,7’si geçimini sağlayamadığını, yüzde 47,4’ü zar zor geçinebildiğini, yüzde 21’i ise ancak geçimini sağladığını belirtti. geçiminizi sağlayın ve parayı bir kenara koyun.
“İNDİRİMLİ YEMEKLER TERCİH EDİLİR”
Katılımcıların yüzde 60,9’u satın aldıkları yiyecek miktarının azaldığını belirtirken, yüzde 58,7’si indirimli yiyecek tercih etme sıklığının arttığını belirtti.
“YÜZDE 97,8’İ EKONOMİK NEDENLERLE BESİN ÇEŞİTLERİNİN AZALDIĞINI BELİRTTİ”
Katılımcıların yüzde 59,1’i satın aldıkları gıda türünün geçen yıla göre azaldığını belirtti. Katılımcıların yüzde 85,3’ü kırmızı et, yüzde 43,3’ü beyaz et, yüzde 33,7’si süt ve süt ürünleri olmak üzere satın aldıkları gıda türünün azaldığını belirtti. Katılımcıların yüzde 36,8’i gıda alışverişinde ilk dikkat ettikleri şeyin ürünün fiyatı olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 97,8’i ekonomik nedenlerden dolayı yiyecek çeşitliliğini azalttığını belirtti.
“İSTANBUL HALKININ STRES DÜZEYİ 6,3, MUTLULUK DÜZEYİ 5,9”
Ankette İstanbulluların stres düzeyi 6,3, mutluluk düzeyi ise 5,9 olarak ölçüldü. Katılımcılara Mart ayında duygusal durumları soruldu ve bunları 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres düzeyi 6,3 olarak ölçülürken, kaygı düzeyi 5,9 olarak ölçüldü. Mart ayında yaşam memnuniyeti 4,8, mutluluk düzeyi ise 5,9 olarak ölçüldü.
“YÜZDE 29’U ÇOK SESLİ BİR TARTIŞMAYA GİRDİ”
Katılımcıların yüzde 29’u yüksek sesle tartıştıklarını belirtti. Tartışmaların yüzde 40,1’i aile içinde, yüzde 30,6’sı ise iş yerinde gerçekleşti.
“İSTANBUL’UN EN ÖNEMLİ ÜÇ SORUNU: ULAŞIM, İSTANBUL DEPREMİ, EKONOMİ”
Katılımcılara göre İstanbulluların ilk üç sorununun ulaşım, olası İstanbul depremi ve ekonomik sorunlar olduğu görüldü. Katılımcılara göre İstanbul’un ilk üç sorununu yüzde 57,9 ile ulaşım, yüzde 49,4 ile ekonomik sorunlar ve yüzde 47,3 ile sığınmacı ve mülteciler oluşturdu.
0 Comments