Egemenlik saraydan alındı ULUSA VERİLDİ

 Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlattığı, Amasya, Erzurum ve Sivas’ta ilkelerini belirlediği mücadele 23 Nisan 1920’de Ankara’da ete kemiğe büründü. TBMM açıldı. Egemenliği ulus adına devralıp Kurtuluş Savaşı’nı yönetti…


Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlattığı ve ilkelerini Amasya, Erzurum ve Sivas’ta belirlediği mücadele, 23 Nisan 1920’de Ankara’da şekillendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Millet adına egemenliği devraldı ve Kurtuluş Savaşı’na öncülük etti…

Bugün 23 Nisan… Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı başlatacak ve Cumhuriyet yolunda adımların atılmasını sağlayacak Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104’üncü yıl dönümü.

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla ilk adımı atılan bağımsızlık mücadelesinin en önemli aşamalarından biri olan TBMM’nin açılışını ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı kutluyoruz.

OLAĞANÜSTÜ YETKİ İLE AÇILDI:

19 Mayıs’ta Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, Amasya Genelgesi ile Kurtuluş Savaşı’nın fitilini ateşledi. Erzurum ve Sivas Kongreleriyle mücadeleye yön verildi.

16 Mart 1920’de İstanbul İngilizler tarafından işgal edildi. 18 Mart’ta Osmanlı Mebusan Meclisi çalışmalarına ara verdi. 10 Nisan 1920’de Sultan Vahdettin Meclis’i kapattı.

Mustafa Kemal Paşa da 19 Mart 1920’de yayınladığı genelgeyle Ankara’da olağanüstü yetkilere sahip bir Meclis toplanacağını duyurdu.

Osmanlı Mebusan Meclisi’nden kaçıp Ankara’ya gelenler ilk Meclis’te yerlerini aldılar. Mustafa Kemal, 22 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi’nin açılışını duyuran genelgesinde, bundan sonra bu Meclisin “tüm sivil ve askeri otoritelerin ve tüm milletin emir alacağı en üst kat” olacağını kaydetti.

Ve bir bahar günü, 23 Nisan günü Hacıbayram Camii’nde cuma namazı kılınıp kurbanlar kesildikten sonra, İttihat ve Terakki Kulübü olarak inşa edilen binada Türkiye’nin ilk Büyük Millet Meclisi açıldı.



Post a Comment

0 Comments