Borcunu ödeyemeyen ve bankaların takibine düşen vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Geçen yıl 1.3 milyon kişi kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düştü.
Borçlarını ödeyemeyen ve bankalar tarafından takip edilen vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Geçen yıl 1,3 milyon kişi kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibata uğradı.
Hayat pahalılığının her geçen gün artması ve satın alma gücünün azalması nedeniyle zor durumda kalan vatandaş, çözümü borçta buluyor. Borçların ödenmesindeki zorluklar artıyor.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin yayımladığı son verilere göre, 2023 yıl sonu itibarıyla bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2 milyon kişi artarak, 40 milyon kişiye ulaşırken, söz konusu dönemde ortalama kredi bakiyesi 41 bin TL oldu. 69 bin TL’den 69 bin TL’ye çıktı.
2023 yılında bir önceki yıla göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibata uğrayan kişi sayısı 1 milyon 320 bin kişiye ulaştı.
2019’DA DİP ULAŞTI
Pandemi sürecinde alınan bazı önlemler sonucunda yasal takipte olan kişi sayısında azalma yaşanmış, batık krediler takibe düşmeden banka bilançolarında dolaşmaya başladı.
BDDK tarafından yapılan düzenlemeler, takipteki kredi oranının oldukça sınırlı kalmasını sağladı. Bunun sonucunda 2019 yılında 1,4 milyon olan hakkında dava açılan kişi sayısı 2020 yılında 690 bine düştü.
2021 yılında 1,7 milyon, 2022 yılında ise 1,5 milyon kişi kredi ve kredi kartı borçlarından dolayı yasal takibe tabi tutuldu. BDDK verilerine göre, 23 Şubat itibarıyla bireysel krediler ve bireysel kredi kartlarında takipteki alacak tutarı 194 milyar 420 milyon TL’ye yükselirken, bankaların borçları nedeniyle dava ettiği kişi sayısında da artış olduğu görülüyor bu sene kaçınılmaz.
TBB’nin son raporunda bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını ödemeyen ve borçları devam eden gerçek kişi sayısı 3 milyon 810 bin 476 kişi oldu.
0 Comments