6 Şubat depremleri sonrası 6 inşaat mühendisi akademisyen Hatay’a giderek yıkılan ve hasar alan yaklaşık 200 binayı inceledi. Ekip, binalarda etriye demirinin yetersiz kullanıldığını tespit etti.
6 Şubat depreminin ardından 6 inşaat mühendisi akademisyen Hatay’a giderek yaklaşık 200 yıkılmış ve hasar görmüş binada incelemelerde bulundu. Ekip, üzengi demirlerinin binalarda yeterince kullanılmadığını tespit etti:
6 Şubat depreminin ardından 6 kişilik inşaat mühendisliği ekibi, Hatay’da ağır hasar gören ve çöken binalarda incelemelerde bulundu.
2007 ve 2018 yıllarında deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilen binalarda inceleme yapan ekip, ağır hasar gören ve yıkılan binalarda üzengi demirlerinin yetersiz olması nedeniyle kolon çeliklerinin burkulduğunu gözlemledi.
200’E YAKIN BİNA DENETLENDİ
DHA’nın haberine göre inşaat mühendisi akademisyenler, yaklaşık 2 aylık çalışmanın ardından hazırladıkları 111 sayfalık raporu TÜBİTAK’a sundu. 200’e yakın binada çalıştıklarını belirten İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ertan Sülev, “Sadece Hatay il merkezini değil, Reyhanlı hariç tüm ilçelerini gezdik.
“Boyuna donatıların burkulmaması gerekirken, alttan gelen kolon ile üstten kolonun birleşim noktasındaki etriyelerin demir işini yapan ustalar tarafından yerleştirilmediğini ve bunun sonucunda net bir şekilde tespit ettik. Bütün bir bina ağır hasar gördü ve o bina da yıkıldı” dedi.
Geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Nuh Naci Yazgan (NNY) Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Eskisehir Teknik Üniversitesi’nden 6 inşaat mühendisi, depremin etkilerini araştırmak üzere Hatay’a gitti.
2007 ve 2018 yıllarında deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilen yapılarda inceleme yapan ekip, mevcut binalarda üzengi demirinin (kolon ve kirişlerden geçen demiri çevreleyen demir) yetersiz olması nedeniyle kolon çeliklerinin burkulduğunu gözlemledi. ağır hasar gördü ve çöktü.
Ekipler bu sayede ağır hasar gören ve yıkılan yaklaşık 200 binada inceleme yaptı. İnşaat mühendisleri yaklaşık 2 aylık çalışmanın ardından hazırladıkları 111 sayfalık raporu TÜBİTAK’a sundu.
‘SAHA GÖZLEMLERİMİZDE CİDDİ PROBLEMLERLE KARŞILAŞTIK’
Çalışmalarının sürecini anlatan NNY Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ertan Sülev, “6 Şubat depreminin ardından 10 Şubat 2023’te Nuh Naci Yazgan ve ekibinden oluşan araştırma ekibiyle Hatay’ın ilçelerinde araştırma başlattık. Eskişehir Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK 1002-C Afet Acil Durum Destek Programı kapsamında Hatay bölgesini araştırıyor.
150-200 arası binayı incelediğimizi çok net söyleyebilirim. Hatay’da sadece şehir merkezini değil, Reyhanlı hariç tüm ilçelerini gezdik. Burada da hasarları bildirdik.
Burada 2007 ve 2018 deprem yönetmeliğimizin yanı sıra yeni yönetmeliklerle oluşturduğumuz binaların deprem davranışlarını da inceleme fırsatı bulduk.
“Bu konuyla ilgili TÜBİTAK için yaptığımız çalışmalarla saha gözlemlerimizde ciddi sorunlarla karşılaştık” dedi.
0 Comments