Hastalığa yakalananların çoğunluğunu 60 yaş üstü kişiler oluştururken, dünya genelinde 10 milyondan fazla kişi Parkinson ile mücadele ediyor.
Hastalığa yakalananların çoğu 60 yaşın üzerindeyken, dünya çapında 10 milyondan fazla insan Parkinson ile mücadele ediyor. Hastalığın erkeklerde görülme sıklığının kadınlara göre 1,5 kat fazla olduğu belirtiliyor.
Halk arasında “yaşlılık hastalığı” olarak bilinen ve çağın en yaygın dejeneratif beyin hastalıklarından biri olan Parkinson, 2040 yılında 12 milyondan fazla insanın yaşamını etkileyebilir.
11 Nisan, Parkinson hastalığına dikkat çekmek ve bu hastalıkla mücadeleye dikkat çekmek amacıyla “Dünya Parkinson Günü” olarak belirlendi.
Son yıllarda dünya çapında hızla yayılması nedeniyle uzmanlar tarafından bir tür “salgın” olarak nitelendirilen hastalık, ilk kez 1817 yılında Londralı doktor James Parkinson tarafından tanımlandı.
Parkinson hastalığının, beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan dopamin adı verilen bir maddeyi üreten beyin hücrelerinin bozulması sonucu ortaya çıktığı belirtilmektedir. En yaygın belirtileri “kas sertliği, hareket güçlüğü ve titreme” olan hastalığı tamamen iyileştiren bir tedavi yöntemi yoktur.
“Yaşlılık hastalığı” olarak bilinen ve çağın en yaygın dejeneratif beyin hastalıklarından biri olan Parkinson, uzmanlara göre 2040 yılında 12 milyondan fazla insanın hayatını etkileyebilir.
0 Comments