14 Mart Neden Ülkemizde ‘’Tıp Bayramı’’ Olarak Kutlanır?

 

Ülkemizde çağdaş tıp eğitiminin başlangıç günü olarak kabul edilen 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır. 

İngiliz askerlerinin işgali altındaki tıp fakültesi, Hikmet Boran önderliğindeki öğrenciler tarafından işgale karşı büyük bir mücadele verdi. Tıp fakültesinin kuleleri arasına asılan Türk bayrağı ile günün anlam ve önemi ortaya çıktı.

Savunma ile başlayan mücadelenin anlam ve önemine değinen her yıl 14 Mart’ı kapsayan hafta, ülkede Tıp Bayramı olarak biliniyor. Dünyada da benzer uygulamalar yapılmakta olup, Hindistan‘da 1 Temmuz Doktorlar Günü, ABD’de ise 30 Mart genel anestezi kullanımının yıl dönümü olarak kutlanmaktadır.

14 Mart Tıp Bayramı Türkiye’de nasıl ortaya çıktı?

Tıp Bayramı incelendiğinde, II. Mahmut döneminde 14 Mart 1827’de Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacıbaşı Köşkü’nde Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adlarıyla ilk ameliyathane kuruldu. Bu kuruluş, Başhekim Mustafa Behçet’in tavsiyesi ile kurulmuştur. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart daha sonra Tıp Bayramı olarak ilan edildi.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs Tıp Bayramı kutlandı. Ancak bu tarih Bursa’daki Yıldırım Darüşşifasında ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olduğu için bu uygulama zamanla terk edilmiş ve 14 Mart Tıp Bayramı olarak kalmıştır.


Post a Comment

0 Comments