Türkiye'nin Borçları Artıyor ama Hazine'ye Para Girmiyor

Türkiye'nin Borçları Artıyor ama Hazine'ye Para Girmiyor


Son verilere göre; Hazine’nin iç ve dış borçları 304 milyar lira artarak 1 trilyon 633 milyar liraya kadar yükseldi. Devletin borçları nüfusa oranlandığında yeni doğan her çocuk 19 bin 638 lira borçla doğuyor. 

Bütçe açığının hızla yükseldiği, Varlık Fonu'nun Hazine'den sürekli yeni “borçlanma kağıdı” talep ettiği bu yılın ilk beş aylık döneminde merkezi yönetimin (Hazine'nin) iç ve dış borçları 304 milyar lira artarak 1 trilyon 633 milyar liraya kadar yükseldi. 

Döviz cinsinden borçların payı 17 yıl aradan sonra yeniden TL'yi geçti. Devletin borçlarını nüfusa oranladığımızda yeni doğan her çocuk 19 bin 638 lira borçla doğuyor. 

Ocak-Mayıs 2020 döneminde devletin iç borçları 221 milyar lira artarak 966.1 milyar liraya kadar çıkarken, dış borçlar ise 93.6 milyar liralık artışla 667.3 milyar lira oldu.

Borç stokunun bu ölçüde artmasında tek etken bütçe açığının 90 milyar lirayı aşması olmadı, TL'nin değer kaybetmesi nedeniyle gerçekleşen kur riski, Türkiye Varlık Fonu'na kamu bankalarının sermaye ihtiyacı için verilen borçlanma kağıtlarının yanı sıra Hazine'nin bu dönemde gereksinim duyduğundan çok daha fazla miktarda borçlanması da borç stokunun rekor bir düzeyde büyümesinde etkili oldu. 

Ayrıca son dönemde Katar'ın Kanal İstanbul ve Atatürk Havalimanı için Türkiye ile swap anlaşması yatığı ortaya çıktı. Ancak bütün bu borçlara ve swap anlaşmasına rağmen ekonomi hala zor durumda, Türk lirası dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor, her gün ürünlere zam geliyor. O zaman diğer ülkelerden alınan borç paraları nereye gidiyor! Hazine'de para olmadığından halktan bağış istenirken, ülkenin geliri kimiz hazinesine giriyor? Bu sorulara doğru cevapları bulunca, olanları hepimiz anlayacağız.



Post a Comment

0 Comments