Türkiye Libya'ya Neden Yardım Ediyor
The İnternational İnterest gazetesinde yayımlanan makaleye göre; Ankara'nın Libya'da artan askeri karışması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye, Ortadoğu farklı yerlerinde ve Kuzey Afrika'da Müslüman Kardeşler'le bağlantılı hükümetleri kumaktaki başarısızlığını telafi etme çabasıdır.
Makalenin devamında Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Libya'ya yardım etmesinin sebebpleri şöyle belirtildi:
"George W. Bush’un “kötülük ekseni” ni hatırlıyor musunuz? Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Fransa, Yunanistan, Kıbrıs, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin beklenmedik kombinasyonunu içeren yeni bir “kötülük ittifakı” belirledi. Beş ülkenin ortak noktası, 11 Mayıs'ta BM silah ambargosuna karşı Libya'ya silah gönderilmesi ve Kıbrıs'ın kara sularında sondaj yapılması da dahil olmak üzere Türkiye’nin “uluslararası hukuk ihlallerini” ortak bir kınama yayınlamalarıdır. Ankara’nın söyleminin sıcaklığı ve hedeflerinin çeşitliliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Libya ve Doğu Akdeniz’deki maceraları sayesinde Türkiye'nin ne kadar izole olduğunu vurguluyor.
Ankara'nın Libya'da artan askeri karışması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye, Ortadoğu farklı yerlerinde ve Kuzey Afrika'da Müslüman Kardeşler'le bağlantılı hükümetleri kumaktaki başarısızlığını telafi etme çabasıdır. Aralık 2019'dan itibaren Erdoğan, Batı Libya’nın Trablus merkezli uluslararası kabul görmüş Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (GNA) askeri destek sağladı. Libya, Erdoğan için çok önemli çünkü Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin bölgede jeopolitik etki için şiddetli bir savaşta kilitlendiği Birleşik Arap Emirlikleri'ne baskı yapma fırsatı sunuyor. Ayrıca Savaş alanı Erdoğan'a neo-Osmanlıcı ideolojisini esnetme şansı sunuyor; oysa ki Libya, İtalya'nın 1912 bölgesini fethini ve mevcut çatışmayı bir fırsat intikamı olarak gören geç imparatorluğun hayranlarının kalbinde önemli bir yer tutuyor.
Libya'nın Erdoğan'ın bölgesel stratejisinde oynadığı kiritik rol, UMH ve Başbakanı Fayez al-Sarraj'ı Türkiye cumhurbaşkanı için her zamankinden daha önemli hale getiriyor. UMH'nin ana düşmanı, Mısır, Rusya, Suudi Arabistan, BAE ve gayri resmi olarak Fransa tarafından desteklenen ve Nisan 2019'da Trablus'u ele geçirmeye yaklaşan Kendine özgü Libya Ulusal Ordusu (LUO) Başkanı Halife Haftar'dır. Haftar’ın savaş alanı kazançları, UMH’yi Aralık ayında Türkiye’den askeri yardım almaya itti ve bunun sonucunda ülkeye Türk materyalleri ve danışmanları geldi. Daha sonra Türk Parlamentosu, Libya'ya askeri konuşlandırma için bir yıllık bir görev süresini bile onayladı.
Ocak 2020'den bu yana Türkiye'den UMH'ye askeri teçhizat taşıyan en az dört büyük kargo gemisi Trablusgarp ve Misrata'ya yanaştı. Ankara'nın BM ambargoyu ihlal ettiği Libya'da faaliyet gösteren en az yüz Türk askeri personeli ile Türk yapımı ve Katar tarafından finanse edilen Bayraktar TB2 uçağı bulunduğunu bildiriliyor. Ayrıca Türkiye, Ankara'nın çeşitli Sünni militan vekillerinden çekilen GNA'ya yardım etmek için Libya'ya en az dört bin Suriyeli savaşçı ulaştırdı. Bu vekillerin ayrıca on dört yaşından küçük çocuk askerleri de içerdiği bildiriliyor. Savaşın gelmesi, Erdoğan'ın müdahalesiyle, çatışmanın ön cephesi güneye doğru başkentten uzaklaşırken döndü. UMH kuvvetleri Trablus ve batıda Tunus sınırı arasında kontrolü yeniden kurdu, 18 Mayıs'ta Watiya hava üssünü ele geçirdi ve başkent kuşattığı Tarhuna'daki Haftar’ın kalesine doğru ilerlemeye devam etti. LUO’nun 21 Mayıs’ta “Libya tarihinin en büyük hava kampanyası” nı serbest bırakma tehdidi ve tüm Türk mevkilerinin “meşru hedefler” olarak ilan edilmesi, servetini tersine çevirmek için yeterli olmayacak.
Erdoğan, UMH'yi ideolojik ve jeopolitik nedenlerle desteklerken, ekonomik bir unsur da var. Libya ve Doğu Akdeniz'de hidrokarbon kaynaklarından faydalanmak, Ankara’nın bölge hakkında düşünmesinin merkezinde yer alıyor. Ocak 2019'da Kıbrıs, Mısır, Yunanistan, İsrail, İtalya, Ürdün ve Filistin Yönetimi Kahire'de Doğu Akdeniz Doğal Gaz Forumu'nu kurdu. Fransa da foruma katılmayı talep etti ve ABD kalıcı bir gözlemci olmak için başvuruda bulundu. Türkiye'nin emelleri ve eylemleri daha fazla tecrit edilmişken, Erdoğan UMH'yi maksimalist denizcilik hedeflerini içermeyi amaçlayan bu büyüyen ortaklığın önlenmesinde kilit bir müttefik olarak görmeye başladı.
Bu amaçla Türkiye, GNA ile Kasım 2019'da Yunanistan ve Mısır'ın iddia ettiği bir bölgeyi keserek güneybatı Türkiye'den kuzeydoğu Libya'ya uzanan iki ülke arasında bir deniz koridoru oluşturmak amacıyla bir deniz sınırı anlaşması imzaladı. Ayrıca, Türkiye, pandemi sonrası Libya'da önemli bir ekonomik rol oynama hırsına sahipken, Türkiye-Libya İş Konseyi başkanı, Türkiye'nin savaşta parçalanan Libya'da ürünlerinin pazar payını şu anki yüzde 13 seviyesinden yüzde 30'a artırabileceğini öngörüyor....
Libya’nın savaşan grupları ve ilgili patronları arasındaki askeri çatışma, Libya'nın ve kaynaklarının kontrolü, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın geleceği ve Müslüman Kardeşler'in orada oynayabileceği potansiyel rol hakkında olduğu kadar. Acı düşmanlığın sadece ideoloji değil, aynı zamanda ilgili hükümetlerin ve liderlerin siyasi hayatta kalmasıyla ilgili olduğu düşünüldüğünde, Libya iç savaşına hızlı bir çözüm ya da koronavirüs sırasında bile silahlı çatışmaya sürdürülebilir bir şekilde son verilmesi gibi görünmüyor. pandemi. Çoğunlukla ülkenin iç savaşında arka koltuğa çıkmayı seçen Libya’nın Akdeniz'deki Avrupalı komşuları, ülkenin uzun süren çatışmasından kaynaklanan başka bir insani serpinti ve mülteci dalgası için etki kurmak istiyor olabilir."
Türkiye'de çok parti liderleri ve vatandaşlar, Türk ordusunun ülkemize ait olmayan topraklarda savaş etmesini ve askerlerimiz başka ülke için şehit olmasının kabul etmediler.
0 Comments