Teklif Edilen Fiyatı Kabul Etmeyince Evlerine Su Bastırıldı
Kars’ın Sarıkamış İlçesine bağlı Karakurt köyündeki yapılan Karakurt Barajı nedeniyle su altına kalan 5 köyün boşltılması gerekirdi. Köylüler, barajı inşaat eden firmanın teklif ettiği fiyatı kabul etmeyince; baraj suları köylere bastırılmıştır.
Aras Nehri üzerinde yükselenen ve geçen 8 Şubat’ta su tutmaya başlayan Karakurt Barajı nedeniyle su altında kalacak 5 köyün belirlenen yerlere nakledileceğin ve köylülere tazminat verileceği kararı 14 Nisan 2020’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak sosyal medyada bugün paylaşılan su altında kalan bir köyün görüntüsü yeniden tartışmalara yol açtı.
Paylaşılan görüntüde köylülerin evlerinin su altında olduğu ve çocuklar evlerin üstünde oturdukları görünmektedir. Bu video sosyal medyada gündem oldu ve çok kullancının tepkini topladı. Projeyi gerçekleştiren firma, tüm kamulaştırmanın yapıldığını, ancak köylüler hala paralarını almadıklarını iddia ediyor.
Ne Olmuştu?
Haber Türk gazetesinde geçen 29 Nisan’da yayımlanan habere göre; Yüklenici firma Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Serkan Karakuş, baraj ve HES projesinin ülke ekonomisine yıllık 346 GWH enerji sağlayacağı, bu amaçla başlanan proje; 4’ü Artvin, 1’i Kars’ta yer alan 5 köyü etkilediğini açıkladı.
Su altında kalacağı öngörülen bu köylerin, baraj su tutmaya başlamadan önce boşaltılması gerekiyordu. Ancak Sarıkamış ilçesine bağlı Karakurt köyü sakinleri ile kamulaştırma yapan firma arasında anlaşmazlıklar yaşandı. Bazı köy sakinleri evlerinden ayrılmayı reddedince boşaltılamayan o evler suya gömüldü.
Köy sakinlerinin avukatları, yaşanan anlaşmazlığı 2 nedene bağlıyor: “İlki; kamulaştırma kanunu gereği evlere biçilen değerlere yüzde 50’ye yakın yıpranma payı konması. Buna bir de imar olmadığı için yapıların tarla statüsünde değerlendirmesi eklenince 100 bin liralık arsaların değeri 6 bin liraya kadar düşüyor.”
Lisans sahibi firma, evlerin bir kısmının kamulaştırılmadığına dair iddiaları yalanladı. Firmadan yapılan açıklama, “Sarıkamış ilçesindeki 441 taşınmazın kamulaştırma süreci su tutma onayı alınmadan önce tamamlandı. Kamulaştırmayı devlet yapar, proje sahibi olarak bizler bedelini öderiz. Mahkeme, bilirkişi raporuna istinaden evlere fiyat belirledi. Biz de belirlenen o fiyatları acil kamulaştırma olduğu için hak sahiplerinin hesap numaralarına yatırdık. Bölgede kamulaştırılmayan ev, parası ödenmeyen hak sahibi yoktur.” denildi.
Projeyi gerçekleştiren lisans sahibi firmaya göre yaşanan mağduriyetin 2 nedeni var: “İlki; örneğin mahkeme bir eve 100 bin lira fiyat belirliyor. Hak sahibi belirlenen tutarı az bulunca hesabına yatan parayı almayı kabul etmiyor. Firma tarafından ödenen o para maliye hazinesine geçiyor ve dava sonuçlanana kadar hak sahibi parasını alamıyor. İkinci nedeni ise avukatı olmayan birçok köylünün hukuki süreci takip edemediği için hesaplarına yatırılan kamulaştırma bedellerinden haberinin olmaması. Paralarını bu nedenlerle almadığı için köyü boşaltmayan hak sahiplerinin evleri şimdi su altında.”
Sosyal medyada paylaşılan görüntüye istinaden köylülerin ile sorumlu firma arasındaki anlaşmazlıklar hala devam ediyor.
0 Comments