Turizm Acenteleri Batmak Üzere

Turizm Acenteleri Batmak Üzere 


      Yeni tip koronavirüs yüzünden yaşadığımız zor dönemde en fazla zarar gören sektör, Turizm sektörüdür. Turizm acenteleri müşterilerin para iadesi istemeleri yüzünden batmak üzeredir. 



      11 Mart'ta ilk koronavirüs vakası ortaya çıkmasıyla turizm sektörü etkilendi. Çünkü Türkiye'nin turizm sektöründe iç seyahatin büyük bayı vardır. Koronavirüsün ortaya çıkması ve halkın evlerinde kalması turizmin gelirini kötü bir şekilde etkiledi.

       Turizm acentelerin gelirinin %50 erken rezervasyonlardan kaynaklıdır. Müşteriler erken rezervasyon yapınca indirimli fiyat aldıkları için erken rezervasyon yapıyorlar. Acenteler ise bu parayı aldıktan sonra uçak, otel ve diğer ödemeleri yapıyor. Ona göre müterilerin parası acetede değil. Ayrıca çoğu acantelerin kuralına göre müşteri, rezervasyonun tarihinde 72 saat önce rezervasyonu iptal edip parasını geri alabilir. Ancak bir anda milyondan fazla müşterinin para iadesi talep etmesi acenteleri zor durumda bırakıyor. 

      Pandeminin ortaya çıkması sonrası hükümetin yaptığı ilk düzenlemelerden biri havayolu şirketleri için olmuştu. Buna göre havayolu ‘uçuşlar başladıktan 60 gün sonra iade etme koşulu’na sahip oldu. Bu düzenleme ile, aldığı ön ödemelerin iadesi konusunda öteleme hakkına sahip olan havayolu şirketleri rahat nefes aldı. Ancak siyahet acenteleri için hükğmet tarafından hiç bir işlem yapılmadı. 

      Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Başkanı Firuz Bağlıkaya, yaptığı açıklamada herhangi bir maddi destek değil, sadece küçük bir yasal düzenleme beklediklerini söylüyor. "Seyahat acentelerinin iptal ödemeleri havayolları gibi olsun" diyen Bağlıkaya’ya göre, bu talep devlete herhangi bir maddi yük getirmiyor.




      
      Taleplerini Ticaret Bakanlığı’na yazılı olarak da ilettiklerini kaydeden Bağlıkaya, yasal düzenlemenin çıkmaması halinde idare edemeyecek firmalar olduğunu dile getiriyor. Bağlıkaya, TÜRSAB olarak da üyelerinden aidat almayacaklarını açıkladıklarını, bunun 35 milyon TL’den feragat etmek anlamına geldiğini, kendileri adına yapılabilecek her şeyi yaptıklarını belirtiyor.


      TBMM’nin gündemindeki Torba Yasa’nın içinde şu anda turizm acentelerinin beklediği yasal düzenleme yok. Sektör temsilcileri, Türkiye’deki çoğu turizmcinin kaderinin Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda atacağı adıma bağlı oldugunu dile getiriyor.
Kaynak: DW Türkçe

Post a Comment

0 Comments